Nederland geeft te weinig uit aan defensie en dreigt daarmee de NAVO-norm niet te halen. Binnen het militair bondgenootschap is afgesproken dat lidstaten jaarlijks 2 procent van het nationaal inkomen spenderen aan defensie, maar Nederland komt de komende jaren tekort, volgens prognoses.

Dat blijkt uit navraag door De Telegraaf. In 2024 komt Nederland op 1,96 procent van het bbp (bruto binnenlands product) aan defensie-uitgaven, wat neerkomt op een tekort van 400 miljoen euro, aldus de krant. De jaren erna dijt het tekort uit naar ongeveer 200 miljoen euro in 2025, zo’n 700 miljoen euro in 2026 en 1,3 miljard euro in 2027.

Door de groei van economie loopt de achterstand bij de defensie-uitgaven op. Als de defensie-uitgaven niet meestijgen, daalt het percentage van het nationaal inkomen dat aan het leger wordt uitgegeven. Daarnaast ontstaat een tekort door ‘kasschuiven’, zei een woordvoerder van demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren tegen De Telegraaf.

Volgens de krant reageren Kamerleden verdeeld op het niet halen van de 2 procentnorm. Waar de een het “symbolisch jammer” noemt, vreest de ander dat Nederland internationaal een flater slaat als het zijn afspraken niet nakomt.

Nederland is niet de enige die de NAVO-norm voor defensie niet haalt

Maar Nederland is niet de enige lidstaat die niet voldoet aan de 2 procentnorm, schreef Business Insider eerder.

In mei van dit jaar bleek uit een NAVO-rapport dat 22 van de 29 landen die in de inventarisatie waren opgenomen, de norm niet haalden. Ondanks dat de meeste lidstaten hun defensiebudgetten hebben opgeschroefd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Nederland is in 2022 fors meer gaan uitgeven aan defensie en steeg daardoor van de 20ste naar de 12e plaats van de NAVO-ranglijst. Naar schatting van het militaire bondgenootschap bedroegen de Nederlandse defensie-uitgaven 1,64 procent van het bbp.

Uiteindelijk waren er in 2022 zeven landen die de 2 procentnorm haalden, waarvan er drie net boven de norm zaten. De Verenigde Staten en Griekenland zaten er ver boven. Griekenland gaf met 3,54 procent van het bbp meer uit aan defensie dan de VS die op 3,46 procent zat. Onderaan bungelde Luxemburg die in 2022 0,62 procent van het nationaal inkomen uittrok voor defensie.

Lees meer over de defensie-uitgaven van NAVO-lidstaten: Dit doet de oorlog in Oekraïne met de defensie-uitgaven in Europa: Nederland stijgt 8 plaatsen op ranglijst van de NAVO